Kaas boek – de beste 8

Omdat een lekkere maaltijd verbindt.

Jij, een kaaskop?! Ach welnee! Maar tegen een goed stuk camembert, brie of gewoon de simpele jong belegen, zeg jij nooit nee. Het begint allemaal met de koe – of het schaap of de geit – en het eindigt in je buik. Maar wat gebeurt er daartussen? Eet je de kaas zo uit het vuistje of maak je er de lekkerste maaltijden mee? Ontdek wat je met kaas kunt doen in de beste kaas boeken. Wij zetten ze voor je op een rij.

#1 Kaaskenner word je zo – Tristan Sicard

Welke kaas je ook maakt, het gaat eigenlijk overal ter wereld op dezelfde manier. Het begint met melk – van koe, geit of schaap – die wordt verzuurd en vervolgens gestremd. Na het koken, uitlekken, zouten, persen en eventueel toevoegen van schimmels heb je na enkele dagen, weken, maanden of jaren rijpen kaas. Leer alles over de verschillende melkrassen en andere factoren die van invloed zijn op kaas. In Kaaskenner word je zo worden 420 verschillende kazen behandeld, ieder voorzien van nauwkeurige productinformatie en weergegeven door moderne illustraties. Stel de ideale kaasplank samen en ontdek de perfecte wijn-kaascombinatie. Met ‘Kaaskenner word je zo’ haal je een praktisch en modern vormgegeven handboek in huis en leer je behalve de geschiedenis van kaas ook het productieproces en de producerende landen kennen.

#2 Het Kaasboek – Frédéric van Tricht

Kaasaffineur Frédéric Van Tricht en kaasmaker Giedo De Snijder gingen samen op zoek naar de beste rauwmelkse kazen. Het resultaat is een selectie duurzame topproducten die op traditionele manier en met de hand bereid worden, vol respect voor het ambacht, de grondstoffen en de dieren. Want zo verkrijgen kwaliteitskazen van rauwe melk hun volle smaken, rijk aan diepgang en complexiteit.

Dit boek gaat over de mensen, de verhalen en de beleving achter meer dan vijftien internationale rauwmelkse kazen. Met liefde voor het metier en het product.

#3 De Nederlandse kaasplank – Maarten Koek

De Nederlandse Kaasplank (soft cover) Fromager en sommelier Maarten Koek combineert Fransen spreken van ‘embarras du choix’, en dat betekent zoiets als: met de handen in je haar zitten als je voor een partijtje een kaasplateau moet vullen. Want hoe pak je dat aan? Gelukkig komt fromager (en sommelier) Maarten Koek te hulp met zijn boek waarmee hij in de wereld van de vaderlandse kazen duikt.

Die omvat heel wat meer dan de jong en oud belegen Leidse of Goudse kazen. Dan blijken we ook een keur aan blauwgeaderde soorten van eigen bodem te hebben, allerlei geitenkazen (al of niet met een aslaag), tot aan roodbacteriekazen à la de Münster toe.

Maarten geeft ook tips over de inrichting van de Nederlandse kaasplank, welke zoetigheden bij verschillende kaasjes kunnen worden geserveerd en wat erbij te drinken. En dat hoeft zeker niet altijd een glas wijn te zijn.

#4 World Cheese Book – Juliet Harbutt

Helpt je de verschillende kazen te leren kennen – van hun herkomst tot de producenten, wetenschap, geuren, hoe je van elke smaak kunt genieten en zelfs stap-voor-stap hoe je kaas maakt. Dit boek bevat gedetailleerde profielen van meer dan 750 kazen van Frankrijk tot Australië.

#5 Culinair koken met kaas – Chester Hastings

Culinair koken met kaas is geen doorsnee boek over kaas of een encyclopedisch naslagwerk over de verschillende kaassoorten. Het is een verzameling heerlijke en toegankelijke recepten van chef-kok en kaasboer Chester Hastings die ruim 25 jaar ervaring heeft met kaas, zowel in de keuken als achter de toonbank.

Hastings laat zien hoe je van de enorme variëteit aan kaassoorten die tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar zijn, de meest verrukkelijke gerechten kunt bereiden. Culinair koken met kaas bevat zowel traditionele als vernieuwende en creatieve recepten, zoals gefrituurde courgettebloemen met de tomme de ma grand-mère en citrushoning, varkenshaasspiezen met oude Goudse en abrikozenmosterd en verse ricottatorta met wilde lenteui. Daarnaast geeft het antwoord op basisvragen als hoe kies je een kwaliteitskaas, waar moet je op letten als je kaas koopt, hoe proef je kaas en wat doe je met restjes?

Culinair koken met kaas laat je kennismaken met kaas in al zijn facetten en veelzijdigheid. Eens te meer zul je versteld staan van de diversiteit die duidelijk wordt in de 90 originele en culinaire recepten die dit prachtige boek te bieden heeft.

#6 De smaak van kaas – Stefaan van Laere

Al sinds de prehistorie staat kaas op ons menu. ’s Morgens bij de boterham, als fondue en in gratin, bij het aperitief en als dessert. Lekker met een glaasje wijn en port, of een stevige pint, zelfs bij jenever of whisky. Verrassend veelzijdig. Kaas is een feest voor onze zintuigen én komt uit alle hoeken van de wereld.
Wat zijn de nieuwste kaastrends? Is kaas eten ook echt gezond? Kan je kaas best in de koelkast bewaren? Lusten muizen kaas? Hoe stel je een gevarieerde kaastafel samen? Waar vind je het recept voor de krokantste kaaskroketjes? In welk land maakt men de Tête de Moine?
De smaak van kaas biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten kazen en belangrijke kaasregio’s. Het vertelt je alles over de enorme diversiteit aan geuren, kleuren en smaken, het productieproces en de geschiedenis van kaas. Naast boeiende faits-divers en praktische tips over dit lekkers, geven een aantal topchefs hun meest originele en smakelijke recepten met kaas.

#7 De kunst van kaas – An Keymeulen

Met veel liefde en passie produceren Belgische kaasmakers zeer diverse topproducten met verfijnde smaken. Herve van Le Vieux Moulin, Drie Mussen, Grevenbroecker van Catharinadal, Corneel, Cabricharme, Le Rompî… prachtige Belgische kazen waar we trots op mogen zijn, maar ze zijn nog onbekend bij het grote publiek.

Ann Keymeulen, kaasmeester pur sang, brengt in De kunst van kaas veertig Belgische kaasmakers voor het voetlicht. Ze trok op ochtendlijke uren naar abdijen, kaasboerderijen en zelfs een gevangenis om er het productieproces te bekijken en te proeven van het leven als kaasmaker, maar vooral om er te luisteren naar hun boeiende verhalen. Van Namen tot Luik, van Veurne tot Achel vond ze gepassioneerde kaasmakers die elk hun eigen verhaal vertellen. Een unieke blik achter de schermen.

#8 Zelf kaas maken – Morgan Mcglynn

Zelf kaas maken ingewikkeld? Dat valt reuze mee. In dit boek lees je hoe je dat moet doen, van zachte roomkaas tot Goudse kaas en harde cheddar, en van heerlijke stinkkaasjes tot lekkere verrassingen voor een kaasplank. Inclusief verse kazen als mozzarella en ricotta, zoute halloumi, feta en paneer, en Zwitserse kaas om te smelten.

Kaasspecialist Morgan McGlynn neemt je mee door het hele maakproces. Welke ingrediënten heb je nodig, en welke accessoires? Alles wordt stap voor stap uitgelegd, begeleid door duidelijke foto’s. Maar je wilt natuurlijk ook iets doen met de kaas die je zelf hebt gemaakt. Daarom bevat het boek ook nog eens 40 recepten voor heerlijke gerechten met kaas, van de klassieke kaasfondue tot bijvoorbeeld aligot, een magische, kazige aardappelpuree, en chocopotjes met mascarpone.Tevens bevat Zelf kaas maken 42 portretten van bijzondere kaasmakers. Als je alleen al ziet hoeveel liefde zij voor hun vak hebben, wil je direct zelf aan de slag!

Meer inspiratie?

Bekijk alle blogs over de beste kookboeken.

Kookboeken met korting

BLACK WEEK

Hé doorgewinterde thuiskok! De beste kookboeken met korting scoren om jouw gerechten naar een hoger niveau te tillen?

Bekijk de beste kookboeken deals.