Surinaamse kookboeken
Omdat een lekkere maaltijd verbindt.
Surinaamse kookboeken bieden een rijke verzameling van recepten die de diversiteit van de Surinaamse keuken weerspiegelen. Deze keuken is een smeltkroes van culturen, met invloeden uit India, Afrika, China, Indonesië en Europa. De recepten variëren van traditionele gerechten zoals roti, pom en bami, tot exotische desserts en drankjes.
De Beste Surinaamse Kookboeken op een Rij
Muriel's groot Surinaams kookboek
Het Groot Surinaams Kookboek staat nu al bijna 40 jaar terecht bekend als het enige, echte (leer)boek van de Surinaamse keuken. Deze druk is de volledig herziene en aangepaste versie hiervan, aangevuld met 150 nieuwe recepten.
De nieuwe kleurenfoto’s zijn een lust voor het oog, en de zwart-witfoto’s van de verschillende ingrediënten zeer praktisch omdat zij voorschotelen wat je moet kopen in de winkel. Om het boek compleet te maken, is bij de gerechten en dranken zoveel mogelijk de originele benaming vermeld.
De 750 beproefde recepten in dit boek zijn afkomstig uit indiaanse, joodse, creoolse, europese, chinese, hindoestaanse, javaanse, libanese en brazilaanse keukens in Suriname.
Dit alles maakt deze heruitgave van het Groot Surinaams Kookboek tot een standaardwerk dat thuishoort in de keuken van iedereen die met heimwee terugdenkt aan de gerechten uit hun Surinaamse jeugd, maar vooral ook voor hen die willen kennismaken met alles wat de Surinaamse keuken te bieden heeft.
- Een echt leerboek
- Incl. 150 nieuwe recepten!
- Met originele benamingen
Koop bij:
Paramaribo - Judith Cyrus
Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in dit boek terug naar haar Surinaamse roots. Ze toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten als saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten als gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep.
- Duidelijke recepten
- Informatief
- Mooi vormgegeven
Koop bij:
Switi Sranan - Noni Kooiman
In Switi Sranan viert chef-kok en kookboekauteur Noni Kooiman in 120 recepten de culinaire rijkdom van het land van haar vader: van samosa’s en bakkeljauwkroketjes tot salade van bakbanaan en roti met alles erop en eraan. En van saotosoep en snert (ja echt) tot pom, peperganache en tangy tamarindepunch.
- 320 pagina’s
- Prachtig boek
- Heerlijke recepten en mooie verhalen
Koop bij:
Koken met tante Es - Sheila Raymann
Lieve schatten, ‘Kennis moet je delen’, zeggen we in Suriname. Als intercultureel en interculinair specialist, met jarenlange ervaring in de kitchenette van Rudi, wil ik mijn kookkunsten graag aan de wereld geven. Voor echte fijnproevers en lekkerbekkies die net als ik weten wat genieten is. De mix van Surinaamse, Caribische en Europese invloeden in mijn keuken zorgt ervoor dat deze culturen samensmelten. Gerechten die smaakexplosies teweegbrengen die hun weerga niet kennen. Dus koop dat boek en je gaat echt lekkerder koken hoor! Bosi’s en brasa’s Daag, mi gudu’s!! Tante Es.
- Heerlijke recepten
- 92 pagina’s
- Mooie foto’s
Surinaams vegetarisch
- Volledig vegetarisch
- Incl. vegan en glutenvrije recepten
- Heerlijk Surinaams
Surinaamse Kookboeken
Surinaamse kookboeken zijn een fascinerende weerspiegeling van de rijke en diverse culinaire tradities van Suriname, een klein maar cultureel dynamisch land in Zuid-Amerika. Deze kookboeken bieden een breed scala aan recepten die de unieke smeltkroes van culturen in de Surinaamse keuken belichten, met invloeden uit India, Afrika, China, Indonesië en Europa.
De geschiedenis van Surinaamse kookboeken is nauw verweven met de geschiedenis van Suriname zelf. Het land heeft een complexe koloniale geschiedenis, eerst onder Spaanse en Engelse heerschappij, en later, het meest invloedrijk, onder Nederlandse heerschappij. Deze koloniale periodes brachten verschillende bevolkingsgroepen naar Suriname, waaronder Afrikaanse slaven, Indiase en Indonesische contractarbeiders, en Chinese arbeiders. Elk van deze groepen bracht hun eigen culinaire tradities mee, die uiteindelijk vermengden met de inheemse voedselcultuur om de unieke Surinaamse keuken te creëren die we vandaag kennen.
Surinaamse Kookboeken: van Curry tot Roti's en meer
Surinaamse kookboeken, of ze nu in het Nederlands, Engels of Sranan Tongo zijn geschreven, bieden een scala aan recepten die deze diverse invloeden weerspiegelen. Van traditionele Creoolse gerechten zoals pom en pastei, tot Hindoestaanse curry’s en roti, Javaanse bami en nasi goreng, tot Chinese chop suey, er is een verrassende variëteit aan smaken en technieken te ontdekken.
Maar Surinaamse kookboeken zijn meer dan alleen een verzameling recepten. Ze zijn ook een viering van de Surinaamse cultuur en geschiedenis. Veel van deze boeken bevatten verhalen en anekdotes die de context en betekenis van de gerechten verklaren, waardoor de lezer een dieper inzicht krijgt in de Surinaamse manier van leven. Ze vertellen over de traditionele manieren van voedselbereiding, de rol van voedsel in sociale en religieuze ceremonies, en de manier waarop voedsel wordt gebruikt om familiebanden te versterken en gemeenschappen bij elkaar te brengen.
In een tijd waarin de wereld steeds meer verbonden raakt en culturen steeds meer vermengen, bieden Surinaamse kookboeken een waardevolle kans om de rijke en diverse culinaire tradities van dit unieke land te ontdekken en te waarderen. Ze zijn een uitnodiging om te proeven, te leren en te vieren, en ze zijn een bewijs van de kracht van voedsel om mensen samen te brengen en culturen te verbinden.
De beste Surinaamse kookboeken
Gelezen, getest en beoordeeld. We zetten de beste Surinaamse kookboeken voor je op een rij.