Surinaamse kookboeken

Surinaamse kookboeken bieden een rijke verzameling van recepten die de diversiteit van de Surinaamse keuken weerspiegelen. Deze keuken is een smeltkroes van culturen, met invloeden uit India, Afrika, China, Indonesië en Europa. De recepten variëren van traditionele gerechten zoals roti, pom en bami, tot exotische desserts en drankjes. 

De Beste Surinaamse Kookboeken op een Rij

Muriel's groot Surinaams kookboek

Muriel's groot Surinaams kookboek

Het Groot Surinaams Kookboek staat nu al bijna 40 jaar terecht bekend als het enige, echte (leer)boek van de Surinaamse keuken. Deze druk is de volledig herziene en aangepaste versie hiervan, aangevuld met 150 nieuwe recepten.

De nieuwe kleurenfoto’s zijn een lust voor het oog, en de zwart-witfoto’s van de verschillende ingrediënten zeer praktisch omdat zij voorschotelen wat je moet kopen in de winkel. Om het boek compleet te maken, is bij de gerechten en dranken zoveel mogelijk de originele benaming vermeld.

De 750 beproefde recepten in dit boek zijn afkomstig uit indiaanse, joodse, creoolse, europese, chinese, hindoestaanse, javaanse, libanese en brazilaanse keukens in Suriname.

Dit alles maakt deze heruitgave van het Groot Surinaams Kookboek tot een standaardwerk dat thuishoort in de keuken van iedereen die met heimwee terugdenkt aan de gerechten uit hun Surinaamse jeugd, maar vooral ook voor hen die willen kennismaken met alles wat de Surinaamse keuken te bieden heeft.

Bestel het kookboek hier

 • Een echt leerboek
 • Incl. 150 nieuwe recepten!
 • Met originele benamingen
Paramaribo - Judith Cyrus

Paramaribo - Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in dit boek terug naar haar Surinaamse roots. Ze toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten als saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten als gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep.

Bestel het kookboek hier

 • Duidelijke recepten
 • Informatief
 • Mooi vormgegeven
Surinaams koken by Jen - Jennifer Jessica

Surinaams koken by Jen - Jennifer Jessica

Surinaams koken met Jen is het eerste boek van Jennifer Jessica (Paramaribo – 1987), ook wel Jen genoemd. In dit kookboek laat Jen je zien hoe je binnen een handomdraai een lekkere Surinaamse maaltijd op tafel zet. In dit boek neemt Jen je mee naar 45 authentieke recepten van toen en nu.

Bestel het kookboek hier

 • 156 pagina’s
 • Mooie foto’s
 • Praktische recepten
Switi Sranan - Noni Kooiman

Switi Sranan - Noni Kooiman

In Switi Sranan viert chef-kok en kookboekauteur Noni Kooiman in 120 recepten de culinaire rijkdom van het land van haar vader: van samosa’s en bakkeljauwkroketjes tot salade van bakbanaan en roti met alles erop en eraan. En van saotosoep en snert (ja echt) tot pom, peperganache en tangy tamarindepunch.

Bestel het kookboek hier

 • 320 pagina’s
 • Prachtig boek
 • Heerlijke recepten en mooie verhalen
Streetfood - Soenil Bahadoer

Streetfood - Soenil Bahadoer

Toen in 2020 de deuren van alle restaurants dicht moesten vanwege de lockdown en de onzekerheid bij iedereen groot was, besloot sterrenchef Soenil Bahadoer het over een heel andere boeg te gooien en kriskras door het land te rijden met zijn speciale Spicy Chef-foodtruck. Van hieruit serveerde hij het allerlekkerste streetfood dat hij van zijn moeder en door zijn culinaire reizen naar Suriname leerde maken. Van huisgemaakte rotirol, okrasoep en Surinaamse bami met gemarineerde kip tot een luxe bara met wagyu en truff el. In Streetfood deelt Soenil de recepten van de populairste gerechten en snacks uit zijn foodtruck. Dankzij de helder uitgeschreven recepten kan iedereen Soenils streetfood thuis bereiden.

Bestel het kookboek hier

 • Duidelijke recepten
 • 160 pagina’s
 • Lekker Surinaams streetfood
Koken met tante Es - Sheila Raymann

Koken met tante Es - Sheila Raymann

Lieve schatten, ‘Kennis moet je delen’, zeggen we in Suriname. Als intercultureel en interculinair specialist, met jarenlange ervaring in de kitchenette van Rudi, wil ik mijn kookkunsten graag aan de wereld geven. Voor echte fijnproevers en lekkerbekkies die net als ik weten wat genieten is. De mix van Surinaamse, Caribische en Europese invloeden in mijn keuken zorgt ervoor dat deze culturen samensmelten. Gerechten die smaakexplosies teweegbrengen die hun weerga niet kennen. Dus koop dat boek en je gaat echt lekkerder koken hoor! Bosi’s en brasa’s Daag, mi gudu’s!! Tante Es.

Bestel het kookboek hier

 • Heerlijke recepten
 • 92 pagina’s
 • Mooie foto’s
Surinaams kookboek

Surinaams kookboek

De Surinaamse keuken wordt steeds meer ontdekt. In dit boek zijn ruim 300 recepten bijeengebracht. Hiermee kunt u zeer smakelijke maaltijden bereiden, zonder al te veel inspanning.
Kortom een heerlijk boek!
 
 • Bekroond
 • Honderden recepten
 •  Voordelig

Surinaams koken by Jen - Jennifer Jessica

Surinaams koken met Jen is het eerste boek van Jennifer Jessica (Paramaribo – 1987), ook wel Jen genoemd. In dit kookboek laat Jen je zien hoe je binnen een handomdraai een lekkere Surinaamse maaltijd op tafel zet. In dit boek neemt Jen je mee naar 45 authentieke recepten van toen en nu. 
 
Recepten zoals Pom, Roti, Pasteitjes en Maizenakoekjes worden duidelijk uitgelegd zodat iedereen een Kukru (keuken) prins(es) kan zijn. Dit is niet alles. Met een compleet Surinaams weekmenu zet je elke dag van de week iets nieuws en lekkers op tafel. Jen heeft ook gedacht aan snelle en hippe recepten zoals Spicy Massala Spitskool. De airfryer heeft een prominente plek in het boek gekregen. In dit boek staat duidelijk aangegeven welke gerechten en tussendoortjes Airfryer-proof zijn (check hier trouwens de beste airfryer kookboeken).
 
 • 45 authentieke recepten
 • Van kookvlogger Jennifer Jessica
 • Incl. hippe recepten

Surinaams vegetarisch

Fan van veggie? Dit Surinaamse kookboek genaamd ‘Surinaams vegetarisch’ is een Surinaams kookboek speciaal voor de vega’s. Inclusief veganistische en glutenvrije recepten.
 
Meer van veggie kookboeken? Check de beste vegetarische kookboeken, veganistische kookboeken en lactosevrije kookboeken.
 
 • Volledig vegetarisch
 • Incl. vegan en glutenvrije recepten
 • Heerlijk Surinaams

Sorgh & Hoop - Sandra van Houwelingen-Ramadhin Groenewoud

Eigentijds Surinaams kookboek met eenvoudig te bereiden gezonde recepten en smakelijke verhalen van Surinaamse tantes over huiskippen en ‘Ons Belang’.
 
 • Eenvoudig te bereiden recepten
 • Gezond
 • Smakelijke verhalen

Surinaamse Kookboeken

Surinaamse kookboeken zijn een fascinerende weerspiegeling van de rijke en diverse culinaire tradities van Suriname, een klein maar cultureel dynamisch land in Zuid-Amerika. Deze kookboeken bieden een breed scala aan recepten die de unieke smeltkroes van culturen in de Surinaamse keuken belichten, met invloeden uit India, Afrika, China, Indonesië en Europa.

De geschiedenis van Surinaamse kookboeken is nauw verweven met de geschiedenis van Suriname zelf. Het land heeft een complexe koloniale geschiedenis, eerst onder Spaanse en Engelse heerschappij, en later, het meest invloedrijk, onder Nederlandse heerschappij. Deze koloniale periodes brachten verschillende bevolkingsgroepen naar Suriname, waaronder Afrikaanse slaven, Indiase en Indonesische contractarbeiders, en Chinese arbeiders. Elk van deze groepen bracht hun eigen culinaire tradities mee, die uiteindelijk vermengden met de inheemse voedselcultuur om de unieke Surinaamse keuken te creëren die we vandaag kennen.

Surinaamse Kookboeken: van Curry tot Roti's en meer

Surinaamse kookboeken, of ze nu in het Nederlands, Engels of Sranan Tongo zijn geschreven, bieden een scala aan recepten die deze diverse invloeden weerspiegelen. Van traditionele Creoolse gerechten zoals pom en pastei, tot Hindoestaanse curry’s en roti, Javaanse bami en nasi goreng, tot Chinese chop suey, er is een verrassende variëteit aan smaken en technieken te ontdekken.

Maar Surinaamse kookboeken zijn meer dan alleen een verzameling recepten. Ze zijn ook een viering van de Surinaamse cultuur en geschiedenis. Veel van deze boeken bevatten verhalen en anekdotes die de context en betekenis van de gerechten verklaren, waardoor de lezer een dieper inzicht krijgt in de Surinaamse manier van leven. Ze vertellen over de traditionele manieren van voedselbereiding, de rol van voedsel in sociale en religieuze ceremonies, en de manier waarop voedsel wordt gebruikt om familiebanden te versterken en gemeenschappen bij elkaar te brengen.

In een tijd waarin de wereld steeds meer verbonden raakt en culturen steeds meer vermengen, bieden Surinaamse kookboeken een waardevolle kans om de rijke en diverse culinaire tradities van dit unieke land te ontdekken en te waarderen. Ze zijn een uitnodiging om te proeven, te leren en te vieren, en ze zijn een bewijs van de kracht van voedsel om mensen samen te brengen en culturen te verbinden.

Roti

De beste Surinaamse kookboeken

Gelezen, getest en beoordeeld. We zetten de beste Surinaamse kookboeken voor je op een rij.

Kookboeken met korting

BLACK WEEK

Hé doorgewinterde thuiskok! De beste kookboeken met korting scoren om jouw gerechten naar een hoger niveau te tillen?

Bekijk de beste kookboeken deals.