Koken met bier: gerechten & tips

Omdat een lekkere maaltijd verbindt.

Naast het drinken ervan kun je fantastisch lekker koken met bier. Het geeft een heerlijke twist aan je gerecht en kan een maaltijd naar een nóg hoger niveau tillen. Van stoof tot saus en marinades; bier geeft net dat bittertje of zoetje dat het nodig heeft. Wij nemen je mee in onze favoriete bier recepten.

Belgische stoofpot met bier

Een Belgische stoofpot is een klassiek gerecht waarbij vlees (vaak rund) langzaam wordt gestoofd in bier, samen met groenten als wortelen, uien en aardappelen. Bekijk het recept hier.

Passende bieren: Belgische bieren als een Trappist of Dubbel zijn hier perfect voor, omdat de diepe, rijke smaken aan de stoofpot geven.

Onze voorkeur:
– La Trappe, puur
– La Trappe, dubbel

Bierbatter voor gefrituurde vis of groenten

Maak een beslag met bier en bloem voor een luchtige, knapperige coating voor gefrituurde vis of groenten. Benieuwd hoe je deze maakt? Hier vind je een stappenplan.

Passende bieren: een lichter bier zoals een pilsner of lager werkt goed.

Bierbrood

Dit eenvoudige brood vereist geen gist. Waarom? Omdat het bier het rijsmiddel is. Meng zelfrijzend bakmeel, suiker en bier tot een deeg, en bak het in de oven. Lees hier hoe je bierbrood maakt.

Passende bieren: pilsener of lager, (brown) ale, stout of porter.

Beer can chicken

Beer can chicken is een populair en smaakvol gerecht waarbij een hele kip verticaal wordt geroosterd met een blikje bier in de holte.

Bekijk hier ons favoriete beer can chicken recept.

Bierkaas soep

Deze romige soep combineert de smaken van kaas en bier in een hartverwarmende maaltijd. Vaak wordt er een volle, smaakvolle kaas zoals cheddar gebruikt, samen met een vol bier. Lees hier het Bierkaas soep gerecht van de Albert Heijn.

Passende bieren: een ale of stout biertje zijn perfecte volle bieren voor bij de bierkaas soep.

Biermarinade voor vlees

Bier, vooral donkere of bittere soorten, kan een geweldige marinade voor vlees zijn. Het helpt niet alleen om het vlees mals te maken, maar voegt ook een unieke smaak toe. Neem een kijkje bij de beste vlees kookboeken.

Je kunt biermarinades gebruiken bij allerlei soorten vlees; steaks, rosbief, ribbetjes, karbonades, varkensschouder, kippendijen, drumsticks, en ga zo maar door. Hier vind je een lekker recept voor biermarinade met mosterd.

Tegenwoordig kun je veel vlees gemakkelijk online bestellen. Dit vlees wordt dan niet alleen tot aan je voordeur bezorgt, het is vaak ook van hogere kwaliteit dan vlees uit de supermarkt. Van hamburgers tot spareribs bestellen, niks is te gek.

Bier BBQ saus

Bij een goed gemarineerd stuk vlees hoort natuurlijk een fantastische saus. En surprise: ook hiervoor kun je de keuken induiken met bier! Lees hier hoe je heerlijke Bier BBQ saus maakt.

Gebruik bier als basis voor een BBQ-saus en hij zal een unieke diepte geven aan de smaak van de saus. Ps. bekijk hier de beste barbecue kookboeken.

Passende bieren: amber ale, porter, stout (vooral de zoetere varianten) of een IPA.

Koken met bier: een zoete afsluiter

We sluiten het rijtje van recepten met bier af met een zoete optie, namelijk de bier chocolade cake. Voeg een donker bier toe aan je chocoladecakebeslag voor een rijke, complexe smaak en je zult chocoladecake proeven als nooit tevoren. Lees hier hoe je een bier chocolade cake kan bakken.

Passend bier: een donker bier als een stout.

Do’s en dont’s tijdens koken met bier

  • Als je smaken wil matchen, kies dan bieren waarvan de smaken vergelijkbaar zijn met je gerecht. Of kies juist voor een spannend contrast tussen het bier en de maaltijd.
  • Hoe langer het bier kookt, hoe intenser de smaak wordt (bijvoorbeeld bij een stoofpotje). Kies voor deze gerechten daarom een minder sterke bier.
  • Heb je per ongeluk te veel toegevoegd en is het gerecht te bitter geworden? Geen zorgen! Balanceer de smaak door wat gepureerde wortel, zoete vruchten of citroensap toe te voegen. Een scheutje sherry werkt ook goed.
  • Vermijd koken met bier dat op zichzelf weinig smaak heeft; dit draagt niets bij aan je gereht en kan resulteren in een flauwe smaakervaring.

Meer inspiratie?

Bekijk alle blogs over de beste kookboeken.