Kruidenboeken – de beste

Omdat een lekkere maaltijd verbindt.

Als doorgewinterde thuiskok ben jij altijd op zoek naar manieren om je gerechten naar een nóg hoger niveau te tillen. Kruiden zijn daar de perfecte oplossing voor. Deze smaakmakers kunnen je maaltijden namelijk compleet veranderen. In een kruidenboek lees je alles wat je moet weten over de verschillende soorten, de smaken en meer. Wij zetten de beste kruidenboeken voor je op een rij. Bekijk ze hieronder en bestel vandaag nog!

#1 The Science of Spice – Stuart Farrimond

Verander je gerechten van saai naar pittig en smaakvol met deze gids voor specerijen. Het is tijd om je thuiskeuken wat pittiger te maken! Met het periodiek systeem van specerijen als uitgangspunt, verkent dit avontuurlijke receptenboek de wetenschap achter de kunst van het maken van ongelooflijke kruidenmengsels om je te helpen de smaak in je gerechten vrij te maken.

Ontdek een kruidenboek als geen ander en laat je smaakpapillen tintelen.

#2 Spice Wise – Michel Hanssen (koken met kruiden- en specerijenmixen zonder zout)

Puur naturel en barstensvol smaak Sensationeel koken is vooral ‘op smaak maken’. En dat zout daarbij allesbehalve onmisbaar is, bewijzen de recepten in dit boek. Stap voor stap leer je zelf de lekkerste kruiden- en specerijenmengsels maken en gebruiken. Van de spannende Maleisische currykruiden en chermoula uit Marrakech tot de traditionele gehaktkruiden uit oma’s keuken. Met de juiste mix van kruiden en specerijen kun je toveren: je kunt smaken versterken, verfrissen of juist contrast aanbrengen.

Zo verandert een alledaags gerecht in iets waar je je vrienden over vertelt. Met meer dan zeventig mixen en sauzen, tientallen gerechten en honderden tips en variaties is dit niet alleen een kookboek, maar ook een praktisch werkboek. De toegankelijke, herkenbare recepten van SVH-meesterkok Michel Hanssen en de prachtige fotografie van Bart Nijs vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Voor iedereen die bewuster met zout wil omgaan en houdt van verrassende, pure smaken. Dit boek gaat over genieten, ontdekken en spelen met smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos – en iedereen kan het leren.

#3 Het ultieme kruidenboek – Lidy Nooij

Het ultieme kruidenboek onthult van A tot Z de geheimen van deze wonderbaarlijke planten, van hun geschiedenis tot de juiste wijze van verzorgen en oogsten en van hun geneeskrachtige werking tot het smakelijke en gezonde gebruik in de keuken. Het biedt dan ook vele praktische ideeën om de kruiden bij medische klachten, bij het koken en in en om het huis te gebruiken. Eeuwenoude kennis en recente adviezen van kruidendeskundigen zijn samengebracht in dit rijk geïllustreerde boek.

Dit inspirerende boek omvat een zeer uitgebreid A tot Z van meer dan 100 kruiden met gedetailleerde informatie over hoe ze te planten, te oogsten te bewaren en te gebruiken zijn; veilige kruidenremedies voor veel voorkomende gezondheidsproblemen met een beschrijving van de bereiding en dosering; tips en recepten voor heerlijke gerechten, natuurlijk schoonheidsproducten, handgemaakte decoraties, kruidige schoonmaakmiddelen… en veel, veel meer.

#4 Kruidenkeuken van A tot Z – Henning Seehusen

In deze handige gids vind je een compleet overzicht van A tot Z van alle keukenkruiden. Voor elk kruid krijg je uitgebreide informatie over: – De belangrijkste botanische en medicinale eigenschappen – Het gebruik in de keuken: welk kruid past bij welke gerechten? Gebruik ik een bepaald kruid beter vers of gedroogd? – Zelf kweken: praktische tips voor de verzorging en de oogst Kortom, een onmisbaar naslagwerk dat thuishoort in iedere keuken!

#5 Kruiden Bijbel – Peter Mchoy

Een complete gids voor het werken met kruiden – Planten, kweken, oogsten, bewaren en gebruiken – Kruiden in huis – Creatieve ideeën.

Bekijk hier alle kookbijbels.

#6 Geneeskrachtige planten- & kruidengids

Al eeuwenlang weet men dat planten medicinale eigenschappen hebben. Tot 500 jaar geleden heeft de mensheid altijd alleen maar planten gehad om ze te verzorgen. De fytotherapie, die natuurlijke remedies biedt en goed wordt verdragen door ons organisme, kent momenteel een enorme wederopbloei in Europa. Gezond, natuurlijk leven wordt steeds belangrijker en deze Geneeskrachtige planten- en kruidengids helpt je hierbij.

Ontdek de kracht van alsem, brandnetel, berk, hondsroos, hop, prei, rozemarijn, sleedoorn, verbena, waterkers en 90 andere medicinale planten. Leer deze planten herkennen dankzij de uitzonderlijk mooie, gedetailleerde botanische platen. • Lees over hun geschiedenis en hun weldaden. Bereid kruidenremedies – infusies, decocten, maceraten en meer – om je kwaaltjes te verlichten.

Met tips om op een ecovriendelijke manier wilde kruiden en planten te plukken en te conserveren. Eeuwenoude herboristenkennis verzameld in dit prachtige naslagwerk.

#7 Het grote wildplukboek

Herziene gebonden editie van ‘Het grote wildplukboek’. Het is hip en trendy, je eigen eten sprokkelen in de natuur. Maar hoe pak je dat aan? Edwin Florès beschrijft in dit boek de geheimen van het wildplukken. Hij neemt je mee van het groene bos naar de zilte kust en legt uit dat er veel meer te plukken valt dan alleen bramen, vlier- of bosbessen. Hij behandelt meer dan 200 wilde eetbare planten, bessen, noten, wortels en paddenstoelen. Waar moet je op letten? Wat kun je wél eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen? En welke planten hebben juist een heilzame werking? In ‘Het grote wildplukboek’ vind je op al die vragen antwoord.

#8 Magie van kruiden

Welkom in de magische wereld van kruiden, bloemen en bomen. In dit handboek ontdek je de magische eigenschappen van planten. Je leest waar je ze kunt vinden of kweken en hoe je ze kunt gebruiken. Met dit boek in de hand breid je je kruidenkennis steeds verder uit. Gaandeweg leer je kruidenmagie toe te passen en ervaar je hoe de magische kruidenkrachten werkzaam worden in je leven.

#9 Kruid en Mens – Marlies Engels

Kruiden en mensen leven sinds het ontstaan van de mensheid met een innige band samen. De mens had planten nodig als voeding en medicijn. De kruiden en natuur waren de bron van ons bestaan. Ze werden met waardering en bewondering behandeld. In de loop van de tijd zijn de prioriteiten van de mens verlegd en lijkt nu de binding met de natuur verbroken. De oude kennis en gebruiken van kruiden is op de achtergrond geraakt.

Toch hebben kruiden nog steeds hun geneeskrachtige werking en kunnen ze ons helpen met onze gezondheid en welbevinden. In dit boek is oude en nieuwe kennis over de geneeskrachtige werking van kruiden samengebracht. Het geeft nieuwe inzichten over de band tussen kruid en mens. Het boek is ingedeeld in plantenfamilies omdat de kruiden beter zijn te begrijpen in familieverband.

Over families gesproken: zoek je nog een leuk cadeau voor je vader, broer of studerende puber? Bekijk hier de beste mannen kookboeken of de beste studenten kookboeken.

Bekijk de top 10 beste kookboeken allertijden.

Meer inspiratie?

Bekijk alle blogs over de beste kookboeken.

Let op: gratis boekenweekgeschenk!

Bij besteding vanaf €15 aan Nederlandstalige (kook)boeken bij bol.com ontvang je het gratis geschenk ‘Gezinsverpakking’ van de Chabotten.

Actie loopt van 16 t/m 24 maart 2024