Kookboek van de Gouden Eeuw
Dit is het eerste toegankelijke kookboek over de keuken van de Gouden Eeuw. In de voor de Noordelijke Nederlanden uitbundige 17e eeuw zagen de eerste Nederlandse kookboeken het licht. De recepten die Manon Henzen voor dit boek heeft verzameld, dateren uit die tijd en zijn afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
Voor de 21e-eeuwse lezer (en kok!) zijn ze van een moderne twist voorzien. De keuken van de Gouden Eeuw was aromatisch en kruidig, dankzij het vele gebruik van specerijen (afkomstig van de VOC). Hij vormde de overgang van de middeleeuwse keuken naar die van onze tijd. In het boek staan circa 30 authentieke recepten, zoals Lombardische eieren, een kervelsopje, pastei van geitenbok en kweepasta, de voorouder van de Spaanse membrillo.
Koop bij:
Medieval Cookbook
Verken de relatie tussen eten, religie en de steeds groter wordende kloof tussen de tafels van de rijken en de armen. Dit boek is zorgvuldig aangepast aan de moderne keuken, maar behoudt de ware essentie van het dineren in middeleeuws Engeland. Het is geïllustreerd met scènes van eten, feesten en koken uit schilderijen, wandtapijten en tekeningen.
Let op: boek is in het Engels
Koop bij:
Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken
Veel mensen vinden de Nederlandse keuken vooral karig: pannenkoeken, boekweitpap, stamppot – veel verder dan dat komen we niet. Ook zijn onze eetgewoonten geen voorbeeld voor de hele wereld. Toch bestaat de Nederlandse keuken uit veel meer dan alleen aardappels, groenten en vlees. De Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken laat zien hoe onze culinaire traditie door de eeuwen heen tot stand is gekomen.
De Romeinse bezetting liet hier (schaarse) sporen na. De Arabieren leverden onder andere spinazie, bloemkool, specerijen, suiker en citrusfruit, en dankzij de ontdekking van Amerika in 1492 eten we sperziebonen, tomaten, aardappels en quinoa. Deze ontwikkelingen zorgden voor een heel rijke gastronomische Nederlandse traditie en hebben bepaald hoe we tegenwoordig koken en eten. Dit rijk geïllustreerde werk, dat bovendien meer dan honderd historische recepten bevat, geeft bovendien een kijkje in de keuken van de geschiedenis van Nederland.
Met recepten voor o.a. appelstruifjes, krentensop en potpastey Jacques Meerman vertaalde talloze kookboeken uit diverse talen, onder meer van Claudia Roden, Harold McGee, en Giorgio Locatelli, maar ook de Larousse gastronomique en boeken van Slow Food. Hij woonde tientallen jaren in Spanje en raakte daar gefascineerd door de Nederlandse keuken, die van buitenaf bekeken heel exotisch blijkt.
Kookboek van de Middeleeuwen
De rijke keuken van de middeleeuwen kent vele verrassingen, zoals het gebruik van talrijke – peperdure – specerijen. Suiker was toen nog gezond en natuurlijke kleurstoffen als saffraan vierden boogtij. Zwartgalligheid kon je voorkomen door bepaalde gerechten te nuttigen en anders maakten de koks je wel blij met spectaculaire pronkstukken. Gelukkig zijn er verschillende kookteksten uit dit boeiende tijdperk bewaard gebleven. Daarom kunnen we ook nu nog genieten van de smaak van de middeleeuwen: kruidig-zoet met een klein zuurtje.
Koop bij:
De verstandige kock
De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft.
Koop bij: