Ben je een doorgewinterde veganist of gewoon nieuwsgierig naar plantaardig eten? Deze selectie van de beste tofu kookboeken zal je inspireren om tofu op innovatieve en heerlijke manieren te bereiden. Van traditionele Aziatische gerechten tot moderne westerse twists, deze boeken bieden voor ieder wat wils.
#1 Tofu – Emma de Thouars
Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product.
Van zelfgemaakte tofu tot Koreaanse sticky tofu en gefrituurde zeewiertofu met krabsaus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals chocoladecustard met sesam-theecrumble of tofupudding met gembersiroop.
#2 Groene tofu – Amelia Wasiliev
‘Groene tofu’ bevat niet alleen recepten met tofu als hoofdgerecht, maar ook tofu-ontbijtjes en –desserts.
Met het toepassen van meer tofu in je eetpatroon kom je aan je dagelijks benodigdheden aan ijzer en eiwit: of je nu vegetariër bent, veganist of gewoon minder vlees wilt eten, dit boek met meer dan 65 recepten op basis van tofu kan je helpen om voldoende eiwitten en ijzer in je voedingspatroon te brengen en je gezondheid een boost te geven. Met veel informatie over de voordelen, het gebruik en tips voor het koken met tofu en een uitgebreide toelichting op de verschillende manieren om tofu klaar te maken.
Hierbij komen alle tofu varianten aan bod: van de stevige klassieke witte blokken tot tempeh en de wat zachtere zijdetofu. ‘Groene tofu’ bevat niet alleen recepten met tofu als hoofdgerecht, maar ook tofu-ontbijtjes en –desserts: meer dan 65 eiwitrijke tofurecepten zonder vlees of vis voor ontbijtjes, bij- en voorgerechten, hoofdgerechten en desserts.
Bekijk hier de beste veganistische kookboeken.
#3 How to Fall in Love with Tofu – Emma de Thouars
Ontdek een nieuwe liefde voor tofu met 40 recepten die tofu laten stralen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
Tofu is het perfecte canvas om alle smaken in te verwerken. Tofu is veel meer dan een vleesvervanger of een alternatief voor gezonde voeding, het is een heerlijk basisgerecht met eindeloze, heerlijke mogelijkheden.
Emma de Thouars deelt 40 van deze recepten in haar nieuwe boek. Meestal geïnspireerd door Aziatische keukens, vind je recepten voor Mapo Tofu, Koreaanse Tofu Pannenkoeken, Gevulde Tofu met Varkensgehakt, Omeletten met Chili Olie en Dumplings, maar ook een aantal westerse favorieten zoals Sloppy Joes en Chocolade Mousse.
De Thouars laat zien hoe alle soorten tofu kunnen schitteren als het middelpunt van een maaltijd die het eten meer dan waard is, of je nu veganist bent of een toegewijde vleeseter.
Iedereen kan van tofu leren houden en dit tofu kookboek laat je zien hoe.
#4 Asian Tofu – Andrea Nguyen
Van gladde, zijdeachtige tofu met delicate toppings tot gloeiend hete, gefrituurde zakjes in een robuuste saus, tofu biedt een veelzijdig canvas voor de ingewikkelde smaken en texturen waar Aziatische en vegetarische koks al lang van genieten. Amerika heeft tofu omarmd als een gezond, betaalbaar ingrediënt. En hoewel het is verwelkomd in het verfijnde mainstream dineren, is tofu vaak verborgen in westerse gedaantes en in beperkte toepassingen. In haar derde onverschrokken kookboek wil de gevierde schrijfster en docente ANDREA NGUYEN dit aloude basisingrediënt een nieuwe prominente plaats op elke tafel geven.
De bijna 100 recepten van Asian Tofu verkennen authentieke, oude gerechten en moderne wendingen die de culinaire geest van Oost-, Zuidoost- en Zuid-Azië vastleggen. Er zijn spectaculaire favorieten uit Japan, Korea, Thailand, Singapore en India, maar ook heerlijke gerechten uit Taipei, San Francisco, Santa Monica en New York. Andrea demystificeert tofu en interpreteert de traditionele Aziatische keuken voor koks, en deelt onderweg boeiende persoonlijke verhalen en berichten van ’s werelds beste tofu-artisans.
Voor degenen die hun vaardigheden naar een hoger niveau willen tillen, geeft de tofu-tutorial een duidelijk overzicht van de techniek van het tofu maken en moedigt lezers aan om te experimenteren met de ongeëvenaarde smaken van zelfgemaakte varianten.
Voor gezondheids- en milieubewuste eters en thuiskoks die geïnspireerd zijn om de reis van boon naar wrongel te maken, is Asian Tofu de perfecte gids.
Fan van de Aziatische keuken? Bekijk hier de beste Aziatische kookboeken.