Top 10 beste kookboeken aller tijden

Omdat een lekkere maaltijd verbindt.

Hé doorgewinterde thuiskok! Jij wil je kookkunsten naar een nóg hoger niveau tillen. En wat is daarvoor een betere manier dan de kookboeken in je collectie matchen aan je ambities? Daarom zetten we bij bestekookboeken.nl de top 10 beste kookboeken aller tijden voor je op een rij. Bekijk ze hieronder en tover jouw gerechten om naar iets speciaals.

De kookboeken top 10 op een rij

#1 Simpel – Yotam Ottolenghi
#2 De Zilveren Lepel
#3 Karsu’s Kitchen – Karsu
#4 Simply Asian – Eveline Wu
#5 Pien laat haar eten zien – Pien Wekking
#6 Toscanini – Maud Moody & Leonarda Pacenti
#7 Smokey Goodness – Jord Althuizen
#8 Comfort – Yotam Ottolenghi
#9 500 slowcooker recepten – Carol Beckerman
#10 Sebze – Özlem Warren

#1 Simpel – Yotam Ottolenghi

Met stipt op nummer #1 van de kookboeken top 10 staat ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi. Deze restaurateur en chef-kok van vier in London gevestigde Ottolenghi-deli’s is auteur van maar liefst acht bestsellers en meermaals bekroonde kookboeken! (bekijk alle kookboeken van Yotam Ottolenghi)

Daarnaast is hij al dertien jaar columnist voor de Saturday Guardian en levert hij regelmatig bijdragen aan de New York Times. Ottolenghi staat bekend voor het promoten van groenten en ingrediënten die als ‘exotisch’ worden beschouwd.

Niet bepaald eenvoudig dus… Maar; zijn kookboek ‘Simpel’ staat vol met maar liefst 130 – je raad het al – simpele recepten. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met chedder en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum. Klinkt lastig, maar staat binnen een mum van tijd op tafel, dat beloven we!

Het mooie van dit kookboek is dat de meeste gerechten binnen 30 minuten op tafel staan. Je kunt je familie, huisgenoten of gasten dus compleet verrassen met de meest exotische gerechten die stiekem heel simpel zijn en binnen een mum van tijd op tafel staan.

‘Niet zo moeilijk te maken, de nieuwste Ottolenghi. Opnieuw slaagt de chef erin om van iets als een plompe selderijknol een elegante sensatie te maken.’ – De Volkskrant

#2 De Zilveren Lepel

Het is dé bijbel van de authentieke Italiaanse keuken. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zeventig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Dit standaardwerk wordt steeds bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks echt Italiaans kunnen koken.

Deze herziene editie van De Zilveren Lepel telt meer dan 2.000 eenvoudige en originele recepten. Uiteraard met uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, menugang en de Italiaanse en Nederlandse receptnamen. Dit is het enige boek dat de liefhebber van Italiaans koken nodig heeft!

Fan van de Italiaanse keuken? Je vindt hier alle Italiaanse kookboeken.

‘Hoeveel nieuwe kookboeken ik ook binnenkrijg, er zijn er altijd een paar die ik blijf openslaan, hoe lang is ze ook al heb. De Zilveren Lepel, hét naslagwerk van de Italiaanse keuken, is zo’n kookboek.’ Sam de Voogt – NRC

#3 Karsu’s Kitchen – Karsu

Nummer 3 van de kookboeken top 10: Karsu’s Kitchen van Karsu, wellicht ken je haar wel. Naast haar passie voor koken is ze ook zangeres, pianiste, componiste en presentaterice. Met haar deelname aan het tv-programma ‘De Beste Zangers’ veroverde ze de harten van het Nederlandse publiek.

Naast dat ze prachtig kan zingen heeft ze ook haar eigen kookprogramma’s op 24Kitchen: Karsu’s Turkse Keuken en Karsu’s Turkije. In Karsu’s Kitchen, haar eerste kookboek deelt Karsu 75 van haar favoriete gerechten uit de Turkse keuken. Van vega tot vis en vlees, van tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden. Met persoonlijke verhalen en prachtige fotografie wordt je meegenomen in de Turkse eetcultuur.

Karsu’s Kitchen kwam direct binnen in de bestsellerslijsten. Ben jij ook benieuwd naar dit pareltje van een boek?

“De gerechten zou je direct van de pagina’s willen opscheppen, zo smakelijk zijn ze in beeld gebracht”. – NRC

#4 Simply Asian

Tv-chef Eveline Wu leert Nederland hoe gemakkelijk Aziatisch koken is. Met de makkelijke Aziatische recepten uit ‘Simply Asian’ zet je zelf zo de lekkerste wontons, buns of noodle-soepjes op tafel!

In Simply Asian neemt Eveline je mee op reis naar haar vijf favoriete eetlanden China, Japan, Thailand, Vietnam en Korea. Ontdek hoe makkelijk de heerlijke smaken van Azië samen met Eveline thuis samen te maken zijn. (bekijk hier de beste Japanse kookboeken en de beste Koreaanse kookboeken)

Van goedgevulde Tom Yum Kung (Thaise soep) en stomende dumplings, Crispy tempura en sticky yakitori, tot heerlijke knapperige Bánh Xèo (Vietnamese pannenkoekjes). Dit wil je!

  • Van de bekende Eveline Wu
  • Veel diverse recepten
  • Diverse Aziatische keuken

#5 Pien laat haar eten zien – Pien Wekking

Door corona begon Pien Wekking de gerechten die ze normaal gesproken elke maand voor haar vriendengroep maakte, op Instagram te delen. En dat liep een beetje uit de hand… Die gerechten zien er dan ook stuk voor stuk dinner party-waardig en om je vingers bij af te likken uit. Tegelijkertijd zijn de meer dan vijftig recepten no-nonsense en heel goed te doen. En dus laat Pien haar eten zien in deze must-have!

Hierin vind je natuurlijk de beroemde vistaco’s met avocado-limoensaus en de gegrilde-perziksalade met burrata, maar ook exclusieve, nieuwe recepten én heerlijke cocktails. Dankzij de zonnige fotografie, sfeervolle storytelling en mooie vormgeving voelt het alsof je aanschuift bij Pien herself, die je meteen leert hoe je de tafel mooi dekt, en natuurlijk waar het allemaal mee begon: hoe je zonder stress een etentje voor je vrienden verzorgt waar ze nog lang over na zullen praten.

Deze eerste editie van Pien laat haar eten zien verdient een absolute plek in de top 10 beste kookboeken!

Inmiddels heeft Pien haar tweede kookboek, Pien laat haar eten zien vol. 2, uitgebracht. Wij van bestekookboeken.nl vinden de eerste editie beter. Daarom staat die in onze top 10. De recepten zijn toegankelijker en het is een absolute must om in je keuken te hebben!

#6 Toscanini – Maud Moody & Leonarda Pacenti

”Het pastaboek is een must voor de gepassioneerde thuiskok”

Van ‘rigatoni con coda alla vaccinara’, pasta met saus van gestoofde ossenstaart, uit de Romeinse wijk Regola tot aan ‘orecchiette alla pugliese’, pasta met broccoli, knoflook, peperoncini en ansjovis, dé pasta van Puglia; iedere stad of streek kent zo haar eigen klassiekers.

In dit rustiek-moderne kookboek brengt Toscanini de enorme diversiteit aan pastagerechten op toegankelijke wijze samen. Van beproefde recepten voor doordeweeks (en voor het hele gezin) tot aan gevulde pasta’s, lasagnes en hartverwarmende ragù’s voor in het weekend.

#7 Smokey Goodness – Jord Althuizen

Hét ultieme BBQ-boek!

Met het BBQ-kookboek ‘Smokey Goodness – het ultieme BBQ-boek’ onthult wereldkampioen BBQ Jord Althuizen alle tricks of the trade van het echte barbecueën. Met gouden tips over vuur en stoere recepten vol pit en smaak. Burgers, wings, gegrilde côte de boeuf, pulled pork of zelfs hele speenvarkens. Voor je het weet ben je net zo verslingerd aan de grill, het vuur en de rook als Jord. Get your grill on!

Bekijk hier alle Smokey Goodness kookboeken

Smokey goodness
Origineel cadeau

#8 Comfort – Yotam Ottolenghi

Na Simpel (#1 beste kookboek) en Flavour is dit dé nieuwe grote Ottolenghi!
100 spiksplinternieuwe gerechten uit de altijd vernieuwende Ottolenghi-keuken. Daarom verdient hij zeker een plek in deze toplijst.

Comfortfood à la Ottolenghi: dat betekent gezond, vers eten vol vrolijke smaken. Gerechten die je doen denken aan je lievelingseten als kind, die je herinneren aan een mooi moment of een bijzondere plek, of je simpelweg vullen na een zware dag.

Klassieke geroosterde kip met orzo, een vega venkel-courgettelasagne of Kaiserschmarrn met pruimencompote: van voorgerecht tot dessert biedt Comfort een verzameling heerlijke recepten. Eten om in je eentje van te genieten of om te delen, als je je gezin, familie of vrienden wilt verwennen.

  • Wereldwijd comfortfood met de magische Ottolenghi-touch
  • Vertrouwd én verrassend eten met de smaak van thuis
  • Van voorgerecht tot dessert: soepen, salades, groente-, rijst- en stoofgerechten, ovenschotels, brood en zoetigheden
  • Met tips voor variatie en voorbereiding

    Comfort brengt invloeden bij elkaar uit onder meer Italië, Duitsland en Maleisië, samen met culinaire ervaring opgedaan in steden als Jeruzalem, Amsterdam, Londen en New York. De recepten zijn tegelijkertijd vertrouwd en vernieuwend, herkenbaar én creatief. Van Yotams Hollandse appeltaart en de ultieme bolognese tot een romige aubergine-paprikasoep: dit is eten waar je warm van wordt.

”Ottolenghi heeft het weer geflikt. Zijn boek heeft zo’n nieuwe benadering en sfeer dat het bijna onmogelijk is niet voor de bijl te gaan. Onmiskenbaar Ottolenghi en tegelijkertijd op een andere manier fris, verrassend en aanlokkelijk.” – Hiske Versprille, Volkskrant

#9 500 slowcooker recepten – Carol Beckerman


“500 Slowcooker Recepten” is een onmisbaar kookboek voor iedereen die van gemak én lekker eten houdt. Met maar liefst 500 verschillende recepten biedt dit boek een enorme variëteit aan gerechten die je eenvoudig in de slowcooker kunt bereiden. Van heerlijke stoofschotels en soepen tot smakelijke desserts en vegetarische opties, er is voor ieder wat wils.

Dankzij de duidelijke instructies en handige tips kan zelfs de beginnende kok moeiteloos aan de slag. Dit kookboek maakt het mogelijk om met minimale inspanning een gezonde en smaakvolle maaltijd op tafel te zetten, perfect voor drukke dagen!

#10 Sebze – Özlem Warren


Sebze” is een inspirerend kookboek vol kleurrijke, smaakvolle vegetarische gerechten uit de Midden-Oosterse keuken. In dit boek neemt de bekende chef-kok en tv-persoonlijkheid Jason Tjon Affo je mee op een culinaire reis, waarbij groenten de hoofdrol spelen. Met een mix van traditionele en moderne recepten laat hij zien hoe veelzijdig en creatief vegetarisch koken kan zijn. Van mezze en stoofpotten tot verfrissende salades en heerlijke zoete lekkernijen, “Sebze” biedt voor elke gelegenheid iets bijzonders. De prachtige fotografie en toegankelijke recepten maken dit boek een must-have voor iedereen die zijn repertoire aan plantaardige gerechten wil uitbreiden.

Meer inspiratie?

Bekijk alle blogs over de beste kookboeken.

Let op: gratis boekenweekgeschenk!

Bij besteding vanaf €15 aan Nederlandstalige (kook)boeken bij bol.com ontvang je het gratis geschenk ‘Gezinsverpakking’ van de Chabotten.

Actie loopt van 16 t/m 24 maart 2024