Top 10 beste kookboeken aller tijden

Omdat een lekkere maaltijd verbindt.

Kookboeken, ze zijn er in alle vormen en maten. Voor elk dieet en voor elke voorkeur. Of je nu graag je eten bereidt op de Green Egg of liever je maaltijden in de Airfryer klaarmaakt, overal is wel een kookboek voor. Maar wat zijn nou de beste kookboeken aller tijden? We hebben hier de top 10 beste kookboeken op een rij gezet, speciaal voor jou.

De kookboeken top 10 op een rij

#1 Simpel – Yotam Ottolenghi
#2 Karsu’s Kitchen – Karsu
#3 De Zilveren Lepel
#4 De complete Antilliaanse keuken – Jurino Ignacio
#5 Heerlijke winter – Natalia Rakhorst
#6 5 ingrediënten – Jamie Oliver
#7 TLV – Jigal Krant
#8 Een kookboek – Seppe Nobels
#9 Van boven in het Wild – Yvette van Boven
#10 Top – Natalia Rakhost

#1 Simpel – Yotam Ottolenghi

De nummer 1 van de kookboeken top 10: Simpel van Yotam Ottolenghi. Ottolenghi is een restaurateur en chef-kok van vier in London gevestigde Ottolenghi-deli’s. Yotam is auteur van maar liefst acht bestsellers en meermaals bekroonde kookboeken (vind hier alle kookboeken van Yotam Ottolenghi). Daarnaast is hij ook al dertien jaar columnist voor de Saterday Guardian en levert hij regelmatig bijdragen aan de New York Times. Hij staat bekend door het promoten van groenten en ingrediënten die als ‘exotisch’ worden beschouwd. Ottolenghi staat dus niet perse bekend om zijn eenvoud, echter staat het boek ‘Simpel’ vol met 130 -je raad het al- simpele gerechten. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake. Het mooie van zijn boek, de meeste gerechten staan binnen 30 minuten op tafel.

#2 Karsu’s Kitchen – Karsu

Nummer 2 van de kookboeken top 10: Karsu’s Kitchen van Karhu (1990), wellicht ken je haar wel. Naast haar passie voor koken is ze ook nog eens zangeres, pianiste, componiste en presentaterice. Met haar deelname aan het tv-programma ‘De Beste Zangers’ veroverde ze de harten van het Nederlandse publiek. Naast dat ze prachtig kan zingen heeft ze ook haar eigen kookprogramma’s op 24Kitchen: Karhu’s Turkse Keuken en Karsu’s Turkije. In Karsu’s Kitchen, haar eerste kookboek deelt Karsu 75 van haar favoriete gerechten uit de Turkse Keuken. Van vega tot vis en vlees, van tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden. Met persoonlijke verhalen en prachtige fotografie wordt je meegenomen in de Turkse eetcultuur.

Karhu’s Kitchen kwam direct binnen in de bestsellerslijsten. Ben jij ook benieuwd naar dit pareltje van een boek?

#3 De Zilveren Lepel

‘Hoeveel nieuwe kookboeken ik ook binnenkrijg, er zijn er altijd een paar die ik blijf openslaan, hoe lang is ze ook al heb. De Zilveren Lepel, hét naslagwerk van de Italiaanse keuken, is zo’n kookboek.’ Sam de Voogt – NRC

Het is dé bijbel van de authentieke Italiaanse keuken. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zeventig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Dit standaardwerk wordt steeds bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks echt Italiaans kunnen koken.

Deze herziene editie van De Zilveren Lepel telt meer dan 2.000 eenvoudige en originele recepten. Uiteraard met uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, menugang en de Italiaanse en Nederlandse receptnamen. Dit is het enige boek dat de liefhebber van Italiaans koken nodig heeft!

Fan van de Italiaanse keuken? Je vindt hier alle Italiaanse kookboeken.

#4 De complete Antilliaanse keuken – Jurino Ignacio

300 Heerlijke recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao: dat is “de complete Antilliaanse keuken”. Jurino neemt u mee op reis en laat u genieten van de lekkerste Antilliaanse hapjes, gerechten en gebak!

Na zeven jaar speuren en verzamelen durft Antilliaanse chef Jurino Ignacio eindelijk te zeggen dat hij de complete Antilliaanse keuken in één boek heeft weten te vangen. Het boek telt exact 300 recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Van ayaka tot zjozjoli, langs hapjes, hoofdgerechten, snoepgoed en gebak – echt álles staat er in!

#5 Heerlijke winter – Natalia Rakhorst

Al 40.000 stuks verkocht! Hét afslankboek voor de herfst en winter! Het succes van Project Gezond duurt voort. Sinds de lancering van het eerste boek in 2017 hebben al zeker 300.000 mensen profijt gehad van de heerlijke recepten en handige weekmenu’s die Natalia en Walter maken. Met dit boek voegen zij weer een nieuwe dimensie toe aan het afslanken. Namelijk: seizoensproducten! Hoe leuk is het als je ook tijdens het afslanken kunt genieten van al het lekkers dat de herfst en winter te bieden hebben. Denk aan een heerlijke truffelpasta, pompoencake, runderstoof met bier, een vegetarische quiche met brie en spinazie, stevige tomatensoep met rookworst, stamppotten, hachee en een geweldige mandarijn-roomkaastaart met een bodem van kruidnoten. Natalia en Walter hebben speciaal voor dit boek 40 gloednieuwe recepten ontwikkeld. Net als in eerdere boeken, zijn deze recepten verwerkt in 8 complete weekmenu’s waarin exact wordt beschreven wat en hoeveel je mag eten. Laat je verrassen door de makkelijke en vooral lekkere recepten. En ontdek dat het ook in de wintermaanden heel goed mogelijk is om af te vallen en ondertussen te genieten van heerlijk eten! Ben je echt op zoek naar boeken om af te vallen? Bekijk dan de beste keto kookboeken.

#6 5 ingrediënten – Jamie Oliver

In ‘5 ingrediënten: snel & simpel koken’ laat Jamie Oliver zien hoe je met slechts 5 ingrediënten elke dag heerlijk en gezond kunt eten. Ideaal voor gezinnen en mensen met weinig tijd!

De 130 gloednieuwe recepten in ‘5 Ingrediënten – snel & simpel koken’ zijn fantastische combinaties van slechts vijf ingrediënten. Van salades, pasta, kip en vis tot spannende gerechten met groente, rijst, noedels en vlees. Plus een bonushoofdstuk met zoetigheid, dus voor elk wat wils! Maximale smaak met minimale moeite. Met veel voedzame ideeën en boordevol inspiratie.

Bij elk recept vind je een handige ingrediëntenlijst, tijdsduur, portiegrootte, informatie over voedingswaarden en een gemakkelijk te volgen recept.
Dit is Jamie’s makkelijkste kookboek tot nu toe en ideaal voor mensen met weinig tijd en gezinnen die graag gezond en lekker willen koken. Elke dag verse maaltijden voor iedereen die tot vijf kan tellen!

#7 TLV – Jigal Krant

TLV is een culinaire liefdesverklaring van Jigal Krant aan zijn tweede thuis in meer dan 100 recepten en verhalen. Geschreven met vlotte pen en een gezonde dosis humor. De toegankelijke gerechten zijn dankzij hun originele bereidingen en onalledaagse ingrediënten allemaal nét even anders. Denk: paarse tabouleh, visshoarma, ratatouille in een pita, bietencarpaccio, gegrilde avocado en risotto van freekeh. TLV is een kookboek, leesboek en reisboek ineen. Dankzij de aanstekelijke foto’s wil de lezer nog maar één ding: zo snel mogelijk een ticket boeken naar TLV. Er zijn meer kookboeken met gerechten uit Tel Aviv, je vindt ze hier.

#8 Een kookboek – Seppe Nobels

Een kookboek is uitgeroepen tot beste kookboek van 2021. Seppe Nobels chef van restaurant Graanmarkt in Antwerpen. Dit restaurant staat al jaren in de top 10 van de beste groenterestaurants van de wereld. Zijn motto: laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt.

Met Een Kookboek laat de chef je zijn 450 beste klassiekers proeven. Groenten vormen de rode draad in dit culinaire verhaal. Dit boek is het resultaat van tien jaar koken, zowel thuis als in de restaurants waar Seppe Nobels werkte. Hij verzamelde 450 recepten die iedereen gemakkelijk in zijn eigen keuken kan klaarmaken. Door ze met zo veel mogelijk mensen te delen, wil de auteur onze culinaire klassiekers niet alleen bewaren, maar ook ‘vergroenen’. Fan van groente? Je vindt hier de beste groente kookboeken.

#9 Van Boven in het wild – Yvette van Boven

Van Boven in het Wild is uitgeroepen van beste kookboek in 2022. Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals Home Made, Home Sweet Home en Home Made Basics.

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou je tuinkers kopen als er hondsdraf tussen je stoeptegels groeit? Je moet het alleen wéten en leren herkennen.

Nou: dit boek is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert je hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken.

#10 Top – Natalia Rakhorst

De kookboeken top 10 sluiten we af met ‘Top’. Niet één, maar twee boeken van Natalia Rakhorst in de lijst. Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In ‘TOP’ delen Natalia en Walter 100 toppers van de afgelopen jaren. Recepten die ooit ontwikkeld zijn voor de leden van het Project Gezond afslankprogramma. En die enorm geschikt zijn voor het maken van een geweldig lekker en alledaags kookboek. Dit komt omdat elk Project Gezond recept aan een aantal gouden regels moet voldoen. Een recept moet in de eerste plaats perfect smaken. Verder moet het eenvoudig en vlot te maken zijn en niet te veel en vooral normale ingrediënten bevatten. Tot slot is het de bedoeling dat een recept gezond is. Maar soms wordt daar van afgeweken. Sommige gerechten zijn nu eenmaal erg lekker, maar wat minder gezond. Van pulled pork tot gegrilde zalm, van boerenomelet tot bananenpannenkoek en van Hollandse pot tot Mexicaans. Je vindt het allemaal in dit kookboek. Elk recept is voorzien van een paginagrote foto, duidelijke bereidingsinstructies en de exacte voedingswaarden. Geniet van de heerlijke recepten en laat je elke dag opnieuw inspireren om weer een smakelijk gerecht op tafel te zetten!

Meer inspiratie?

Bekijk alle blogs over de beste kookboeken.

Kookboeken met korting

BLACK WEEK

Hé doorgewinterde thuiskok! De beste kookboeken met korting scoren om jouw gerechten naar een hoger niveau te tillen?

Bekijk de beste kookboeken deals.