
Ayurvedische kookboeken
Ayurveda is een oude Indiase gezondheidsleer die zich richt op balans tussen lichaam, geest en ziel. Het gebruikt natuurlijke remedies, voeding en levensstijlkeuzes om gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen, en is gebaseerd op de principes van de dosha’s (Vata, Pitta, Kapha). Vind hier jouw Ayurveda kookboek
Vind hier jouw Ayurvedisch kookboek

Alles over Ayurveda - Cielke Sijben
Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met een carrière, gezin, vrienden en feestjes, maar verlangden naar meer balans, zowel lichamelijk als mentaal. Ayurveda kwam op hun pad en dit veranderde hun leven compleet. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag opgeblazen buik!), meer energie, minder stress en een probleemloze menstruatiecyclus. Ook begrijpen ze zichzelf, maar ook de mensen om hen heen beter. Dit boek, inclusief 29 recepten, is het complete werk dat ze zelf graag hadden willen lezen toen zij begonnen met Ayurveda.

Ayurveda kookboek - Lies Ameeuw
Praktisch boek over hoe je ayurveda kunt toepassen in de keuken Ayurveda is een eeuwenoude filosofie die richtlijnen geeft over hoe de mens het best in het leven staat, niet alleen fysiek, maar ook mentaal, sociaal en spiritueel. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Volgens de leer is voedsel een manier om lichaam en geest in evenwicht te brengen. Het Ayurveda-kookboek helpt je de filosofie in de praktijk toe te passen en beantwoordt vragen zoals: Welke producten kan ik het best eten of vermijden? Hoe maak ik iets het best klaar? Hoe bereid ik een evenwichtige, smakelijke maaltijd? Aan de hand van ruim 90 recepten laat de auteur concreet zien hoe ayurveda soepel in het dagelijkse leven kan worden toegepast.

De Ayurveda keuken - Anne Heigham
Anne Heigham laat je zien hoe je de ayurvedische keuken gemakkelijk thuis toe kunt passen. Ze geeft tips om zelf kruiden en kiemen te kweken, groenten te fermenteren en voor hoe je kruidenpasta’s maakt die perfect bij de ingrediënten van elk jaargetijde passen. In dit boek vind je 80 heerlijke vegetarische recepten om je agni (spijsverteringsvuur) aan te wakkeren, zoals saffraanpasta, reinigende kitchari en voedende amandelkardemom-polentacake.

Ayurvedische voedingsleer in de praktijk - Anil Kumar Mehta
Kumar Mehta groeide op in India en studeerde Ayurveda aan de Maharishi Dayanand University in Rohtak. Daarnaast volgde hij ook een opleiding in de allopatische geneeskunde. In 1980 kwam hij naar Nederland en stichtte het Ayurvedisch Genzondheidscentrum te Den Haag. Hij publiceerde reeds twintig boeken over Ayurveda.

Boost je immuunsysteem met ayurveda - Janesh Vaidya
Janesh Vaidya komt uit India en is auteur, ayurvedisch deskundige en een internationaal spreker. Zijn boeken zijn in zes talen vertaald, en hij is uitzonderlijk populair in Zweden.

Perfect in balans met ayurveda - Noelle-Renee Kovary
Dit complete handboek biedt een moderne kijk op de klassieke ayurveda. Met behulp van de vragenlijst bepaal je eerst tot welk van de drie dosha-types, oftewel persoonlijkheids- en lichaamstype, je behoort. Of je nu kapha, vata of pitta bent, leer vervolgens welke voeding voor jou het meest geschikt is en maak korte metten met onder andere spijsverteringsproblemen, dankzij de talrijke tonics, theeën en recepten in het boek. Breng tot slot behalve je lichaam ook weer je geest in balans en maak kennis met de vele yoga-oefeningen en self-carepraktijken die ayurveda te bieden heeft.

East by West - Jasmine Hemsley

Holy Happy Belly het hele jaar door - Bianca Fabrie
Aryuvedisch eten
Ayurvedisch eten is een essentieel onderdeel van de Ayurvedische levensstijl en is ontworpen om het evenwicht tussen de dosha’s (Vata, Pitta, Kapha) te behouden en de algehele gezondheid te bevorderen. De nadruk ligt op het gebruik van natuurlijke, seizoensgebonden en verse ingrediënten, en het aanpassen van het dieet aan individuele dosha-types.
- Vata: Mensen met een Vata-dosha worden aangemoedigd om warme, vochtige en goed gekruide gerechten te eten. Ze moeten zware en vette voedingsmiddelen vermijden en zich richten op granen, peulvruchten, noten en zachte oliën. Warme kruidenthee en verwarmende kruiden zoals gember en kaneel zijn gunstig.
- Pitta: Voor de Pitta-dosha wordt aanbevolen om koelende voedingsmiddelen te eten om oververhitting te voorkomen. Dit omvat veel groenten, fruit en zuivelproducten, evenals zoet, bitter en wrang smakende voedingsmiddelen. Pitta’s moeten pittige en zure smaken vermijden.
- Kapha: Kapha-dosha’s moeten lichte, droge en verwarmende voedingsmiddelen kiezen om hun evenwicht te behouden. Dit omvat veel kruiden, bonen, groenten en het vermijden van zuivel en zoetigheden. Scherpe smaken zoals knoflook en uien zijn gunstig.
Over het algemeen moedigt Ayurvedisch eten aan om bewust te eten, in overeenstemming met de natuurlijke ritmes van de dag en de seizoenen, en om voedsel te beschouwen als een manier om niet alleen het lichaam te voeden, maar ook de geest en de ziel. Het is een benadering die de algehele gezondheid en welzijn ondersteunt door middel van voeding.
Bekijk hier de top 10 beste kookboeken.

De beste Aryuvedisch kookboeken
Gelezen, getest en beoordeeld. We zetten de beste Aryuvedische kookboeken voor je op een rij.